Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Tuintips

Wegens de grote verschuivingen van de seizoenen zal dit elk jaar soms wel de maand ervoor of erna kunnen zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Januari In de vorstperiode is het een prima tijd om de (fruit)bomen op te kronen en te snoeien. Bij strenge vorst dient u de rozen te beschermen. Als u plannen heeft uw tuin te gaan veranderen of aanpassen, kunt u het beste nu een afspraak maken met de hovenier, dan heeft hij het nog niet zo druk.
Februari Als u nu het onkruid in de borders verwijdert, kunt u er nog volop bij en scheelt het u in het voorjaar veel tijd.
Maart In het begin van het voorjaar kunt u het best de vaste planten terugknippen, zodat ze in de groeiperiode goed kunnen uitlopen. Prima tijd om de rozen, vlinderstruiken en bolboompjes te snoeien. De grond voorbereiden op de komende groeiperiode door de borders te bemesten met organische mest.
April Om uw gras er straks weer mooi bij te laten liggen, kunt u nu het gazon (laten) verticuteren en doorzaaien. De afgestorven vijverplanten kunnen worden afgeknipt. Bemest bomen en heesters.
Mei Het gazon een handje helpen door het te bemesten met kunstmest. Bij hoge vaste planten kunt u nu alvast een steun plaatsen, zodat ze mooi hoog kunnen groeien en niet gaan hangen. Ook klimplanten kunt u nu al vast binden om het klimmen te sturen. Waterplanten kunnen nu in de vijver worden gezet, denk aan voldoende zuurstofplanten.
Juni Voorjaarsbloeiende struiken zoals Forsythia, Sering en Prunus dient u nu te snoeien. Ze bloeien dan volgend jaar weer prachtig. De hagen en Buxus bollen moeten gesnoeid worden zodat ze mooi in model blijven en goed vol kunnen groeien.
Eventueel kunt u het onkruid in het gazon bestrijden.
Juli De belangrijkste tip is om te zorgen voor voldoende beregening in de droge periodes (bij voorkeur ’s avonds, dan verdampt het water niet zo snel). Verwijder steeds de uitgebloeide bloemen, dan bloeien de planten beter en langer.
Fuchsia en Geranium kunt u deze maand stekken.
Augustus Goede tijd om het gazon onkruidvrij te maken en eventuele kale plekken bij te zaaien. Augustus en september zijn prima maanden om groenblijvende bomen en heesters te planten. Verwijder waterlot uit Prunus & Fruitbomen.
September Door een net over de vijver te spannen, kunt u het vallende blad opvangen, waardoor uw vijver schoon en helder blijft. De hagen kunnen geknipt worden zodat ze de hele winter strak ogen. Dit is de maand om vroegbloeiende bolletjes zoals sneeuwklokjes en krokussen te planten. Controleer of de klim- en leiplanten nog goed aangebonden zijn voordat de najaarsstormen beginnen.
Oktober Belangrijk is om het vallende blad van de bomen van het gazon te verwijderen, zodat er geen kale plekken in het gras ontstaan. De graskanten kunt u afsteken, zodat ze er de hele winter strak bijliggen. Bollen en knollen van zomerbollen kunt u nu oprooien en op een vorstvrije plek bewaren.
November Nog steeds belangrijk om het blad van het gazon te verwijderen ter voorkoming van kale plekken. Eventuele hoge vaste planten kunt u het beste inkorten. Als u mos of algen op uw bestrating heeft, kunt u dit probleem nog aanpakken.
December Prima periode om de verwilderingsbolletjes zoals sneeuwklokjes en sterhyacint te planten. Het snoeien van de druif dient nu te gebeuren. En uiteraard kunt u nu prima hulst en andere takken knippen en gebruiken voor de kerstdecoratie!