Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Natuursteen

Terras of oprit in natuursteen plaatsen

Natuursteen kan niet alleen horizontaal worden geplaatst als terras maar kan ook goed dienen om tuintrappen mee te betegelen, keermuren mee af te werken, verhoogde of verdiepte terrassen. En natuurlijk ook als grind.

Op basis van herkomst, textuur en het geologische ontwikkelingsproces kunnen we wel duizenden natuursteen soorten onderscheiden. We kunnen ze echter onderverdelen in een aantal grote groepen.

BASALT

Basalt is een uitvloeiings gesteente, ontstaan door uitvloeiing van magma (lava) dat in contact is gekomen met de buitenwereld en vervolgens snel is afgekoeld en verhard. Het uiterlijk en de samenstelling zijn meestal zeer gelijkmatig.

 

PORFIER

Porfier is een stollingsgesteente met een bepaalde textuur, waarin -tegen een fijner korrelige achtergrond- relatief grote kristallen voorkomen die men fenokristen noemt.

 

GRANIET

Graniet is een dieptegesteente, ontstaan uit magma, welke geleidelijk afgekoeld en onder grote, constante druk is gevormd. Door toedoen van verschillende mineralen is een grote verscheidenheid ontstaan in uitstraling en kunnen uiterlijk sterk in kleur en structuur verschillen.

 

HARDSTEEN

Hardsteen is een kalksteen met een min of meer uitgesproken blauwgrijze kleur die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zeer veel resten skeletjes van zeediertjes die miljoenen jaren geleden op de bodem van ondiepe zeeën leven. Bij het afsterven bleef hun kalkskelet op de bodem achter en samen met de calcietafzetting die het geheel aan elkaar smeedde, vormde zich in de loop der tijd de blauwe hardsteenlaag. De kleur wordt bepaald door zeer fijn verspreid koolstof.

 

KALKSTEEN

Kalksteen is een zeer veel voorkomend afzettingsgesteente, ontstaan met medewerking van organismen in zee; schelpen, koralen en andere organismen vormen met de in het water opgeloste kalk hun skeletten, die zich na hun dood op de zeebodem opeenhopen tot een afzetting van skeletresten of als een kalkmodder.

 

LEISTEEN

Leisteen is een sedimentgesteente, ontstaan door afzetting in zee van door rivieren aangevoerd puin en slib uit door verwering afgebroken gebergten. Leisteen is te herkennen aan de splijtbare gelaagdheid.

 

BLAUWE STEEN (ARDUIN)

Belgische Blauwe kalksteen ook wel Arduin genoemd afkomstig uit “Les Carrièresre Bleue Belge” is niet poreus. Vlekken dringen NOOIT door tot in het hart van de steen, zelfs vetvlekken niet. Om welke afwerking het ook gaat, het vet blijft aan de oppervlakte. De inwerking van zon en regen zal alle vetvlekken doen verdwijnen, gegarandeerd! Bent u ongeduldig en blijft de regen een poosje uit, geef de steen dan een beurt met water met twee eetlepels ammoniak. Dezelfde behandeling geldt ook voor Vietnamese tegels Is uw terras na de winter aan een schoonmaakbeurt toe? Maak een 50%-oplossing met bleekwater, laat inwerken, borstel de stenen en spoel ze na met zuiver water. Een andere methode, te gebruiken bij vochtig weer: strooi waspoeder op het terras, ga er met de borstel over, laat inwerken, borstel nogmaals en spoel dan na met zuiver water. Natuurlijk opletten wanneer de afwatering van het terras uitkomt in tussen de planten of gras. Tenslotte, en dat is goed nieuws: Belgische Blauwe Hardsteen is vrijwel ongevoelig voor luchtvervuiling.

 

BESCHERMEN EN ONDERHOUD

Het normale onderhoud voor de meeste Natuursteentegels kan gebeuren door te schrobben met een neutrale natuurzeep (Carolinzeep). Het voedende bestanddeel in deze natuurzeep (lijnolie) zal zorgen voor bescherming, terwijl de zeepbestanddelen voor het noodzakelijke schoonmaken zullen zorg dragen. Bij zeer harde, niet poreuze materialen, dient u het impregneerproduct in een zeer dunne laag aan te brengen. Overvloedig gebruik van een impregneermiddel kan leiden tot streep- of vlekvorming!

Maak een afspraak om samen je project te bespreken.

Didier komt graag bij je langs om samen de juiste keuzes te maken voor jouw project.

Kandla voor

Terras aanleg

Kandla na

Terras aanleg

Kandla voor

Terras aanleg

Kandla na

Terras aanleg

Kandela

natuursteen-1

Kandela palissade

natuursteen-2

Mustang Black

natuursteen-3

Kandela ( Tegeldeksel )

natuursteen-4

Viets Verzoet

natuursteen-5

Natuursteen plaatsen

Van De Vyver Ervaren hovenier Evergem